Witam, znalazlem fajny artykulik nie wiem czy byl ale napewno wart przeczytania --------------------------------------------- Nadwaga lub otyłość to problem znaczącej części społeczeństwa. W ich rozwoju dgrywają rolę zarówno czynniki genetyczne jak i środowiskowe. Przyczyną otyłości może być duży apetyt i wtedy konieczne jest znalezienie [...]
Potrzeby organizmu intensywnie poddawanego treningowi są tak różne, jak dyscypliny sportu, w których startują sportowcy. Żywienie sportowców, czyli osób uprawiających sport „zawodowo", jest odrębnym działem dietetyki, bardzo ściśle związanym z fizjologią wysiłku. Wspomaganie dietą „sportowców", czyli osób uprawiających sport niekiedy bardzo [...]
W zwiazku z prośbą jednego z czytelników zamieszczam ten artykuł także na stronie suplementacja do działu "doping" się nie nadaje gdyż nie ma takiego charakteru. Wiadomo że każdy człowiek produkuje w przysadce pewne ilości hormonu wzrostu. Dla kulturysty jest on ważnym czynnikime w czasie budowania mięśni i regeneracji po treningu. Wielu z nas [...]
Trądzik Lek. Med. Bogdan Kowalczyk OPIS Trądzik jest jednym z najczęstszych schorzeń skóry. Przeważającą grupę osób dotkniętych tym schorzeniem skóry stanowią ludzie młodzi w okresie pokwitania. Występuje u osób obu płci, ale chłopcy chorują często poważniej. Natomiast kobiety mają tendencje do rozwijania łagodnych zmian trądzikowych około [...]
[...] którą ponoć odziedziczył po swoim ojcu, który ważył 120 kilo. To bylo powodem, że od najmłodszych lat interesował sie dietetyką. Po studiach nauk politycznych został dyrektorem personalnym w amerykańskim przedsiębiorstwie farmaceutycznym. W zwiazku z tą funkcją zmuszony był uczestniczyć w wielu biznesowych obiadach. Te częste posiłki, a w [...]
Wiele osób ma kłopoty z uzyskaniem dobrego napięcia mięśni pleców. Aby temu zaradzić, można spróbować dwóch rzeczy. Postaraj się złączyć razem łopatki w dośrodkowej fazie ćwiczeń polegających na ściąganiu lub wiosłowaniu. Utrzymaj także umiarkowaną krzywiznę kręgosłupa podczas wykonywania tych ruchów, nawet w odśrodkowej fazie ćwiczenia. [...]
Z biblioteki Dobrego Dietetyka... Chcąc zdrowo odżywiać się, musimy wiedzieć nie tylko jakie produkty wybierać, a których unikać, ale także jak z nimi postępować. Wystarczy jedno pociągnięcie nożem, zbyt wczesne zanurzenie w garnku lub niewłaściwa temperatura smażenia, by wszystko co zdrowe w ułamku sekund zniknęło z talerza. Przygotowując [...]
Witam, nie wiem czy kogoś to zainteresuje, zebrałem z neta sporo info o dietach i dietkach i postanowiłem je tu zamieścić.Myśle że osoby początkujące znajdą coś dla siebie.Na początek krótkie info dotyczace Diet. :) Powiedzenie, "jesteś tym, co jesz" nigdy nie było bardziej prawdziwe, jak właśnie w kulturystyce. Trenuj ciężko i używaj prawidłowej [...]
Racjonalne diety przygotowują specjaliści w dziedzinie żywienia. Są one oparte na rzetelnych badaniach, oceniane pod względem zawartości składników odżywczych i wpływu na funkcjonowanie organizmu ludzkiego. Coraz więcej ludzi na świecie ma problemy z nadwagą i otyłością. Większość z nich z różnym skutkiem, najczęściej nie najlepszym, stara się [...]
Dzisiaj na Onecie znalazlem ciekawy artykul. To nie jest moje, ale pomyslalem ze wkleje, co o tym sadzicie ?? NAJWIĘKSZE BŁĘDY-MIĘSO I MLEKO!LEKARZE I DIETETYCY ZALECAJA WEGETARIANIZM=BEZ MIĘSA TO NAJZDROWSZA DIETA+SPIS SŁYNNYCH WEGETARIAN-od Jezusa do Einsteina-LIKWIDUJE zawały,miażdżyce,wylewy,cukrzyce ,nowotwory=JEDZENIE MIĘSA TO NIE TYLKO [...]
KREATYNA Kreatyna - faza ladowania Wokół tak przyciągającego uwagę suplementu jak kreatyna, krąży wiele mitów i półprawd, które bardzo trudno zdemaskować. Opierając się na badaniach nad stosowaniem kreatyny naukowcy doszli do wniosku, że faza intensywnego ładowania kreatyny nie jest konieczna, a nawet może zaszkodzić osiągnięciu optymalnego [...]
1. Wiele osób ma kłopoty z uzyskaniem dobrego napięcia mięśni pleców. Aby temu zaradzić, można by spróbować dwóch rzeczy. Postaraj się złączyć razem łopatki w dośrodkowej fazie ćwiczeń polegających na ściąganiu lub wiosłowaniu. Utrzymaj także umiarkowaną krzywiznę kręgosłupa podczas wykonywania tych ruchów, nawet w odśrodkowej fazie ćwiczenia. 2. [...]
w wakacyjnym numerze magazynu Kulturystyka i Fitness (KiF 7-8/2010) ukazał się artykuł autorstwa naszego specjalisty, Justyny Mizery, dietetyka sportowego Wakacje kulturysty - relaks, czy stres? Okres wakacji to czas, kiedy w siłowniach zaczyna się „sezon ogórkowy", a kulturyści chwilowo odpuszczają z intensywnym treningiem, by oddać się pokusom [...]
Mamy okres zimowy.........przeziębienia, grypa, ogólnie infekcje szczególnie górnych dróg oddechowych to rzeczy z którymi wszyscy musimy się liczyć w tym czasie szczególnie. Najlepiej zapobiegać im i nie dopuszczać do zachorowania. Profilaktyka jest nie tylko tańsza od leczenia infekcji, pozwala sportowcowi na uniknięcie zbędnych spadków formy. [...]
OPINIE EKSPERTÓW OPINIA INSTYTUTU ŻYWNO¦CI I ŻYWIENIA W SPRAWIE DIETY "OPTYMALNEJ" Od co najmniej 30 lat lansowany jest w Polsce i w niektórych innych krajach sposób żywienia charakteryzuj±cy się drastycznym ograniczeniem spożycia węglowodanów przy spożyciu białek i tłuszczów w dowolnych ilo¶ciach. Dieta taka polecana [...]
GLUTAMINA Powstrzymuje rozpad białek i ułatwia ich odbudowę. Ułatwia nabywanie siły i masy mięśniowej. Należy do najcenniejszych suplementów sportowych. Podczas wytężonej pracy dochodzi do znacznego rozpadu białek - katabolizm, który z jednej strony wzmaga anabolizm (budowę białka), z drugiej zaś, gdy jest nadmierny hamuje rozwój masy. W [...]
Adaptogeny Wśród ogromnej ilości roślin istnieje kilka gatunków, które zajmują w przyrodzie miejsce szczególne. Charakterystyczna właściwość tej grupy roślin polega na ich zdolności wywierania silnego, ogólnie wzmacniającego, działania. Przy tym podwyższa się odporność organizmu na szkodliwe czynniki otaczającego nas środowiska. Rośliny, które [...]
1. Klatka piersiowa nie reaguje na żadne ćwiczenie? Ławkę pochyłą ustawioną pod kątem 20-25 stopni zastąp ćwiczeniami na płaskiej ławeczce przez 2-3 tygodnie, utrzymując obciążenie na mniej więcej tym samym poziomie. Następnie możesz powrócić do poprzednich ćwiczeń. Klatka piersiowa powinna zareagować na zróżnicowanie ćwiczeń wykazując przyrost [...]
OPINIE EKSPERTÓW OPINIA INSTYTUTU ŻYWNO¦CI I ŻYWIENIA W SPRAWIE DIETY "OPTYMALNEJ" Od co najmniej 30 lat lansowany jest w Polsce i w niektórych innych krajach sposób żywienia charakteryzuj±cy się drastycznym ograniczeniem spożycia węglowodanów przy spożyciu białek i tłuszczów w dowolnych ilo¶ciach. Dieta taka polecana [...]
[...] powatsje zielona obwódka która jest wynikem połączenia siarki z żelazem. Jajko jest nielicznym produktem który można smazyć na maśle, ze względu na niską temepraturę przy ktorej ścina sie jego bialko (ok. 60 st. C), a przy której nie powstaje toksyczna akroleina. Jajek nie należy spożywac na surowo ze względu na właściwości uczulające, [...]